Subsidies voor zonnepanelen op je eigen huis

Ben je de huiseigenaar en wil je graag zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Dan zijn er verschillende financiële regelingen die de kosten kunnen drukken. Dat zijn subsidies, maar ook andere voordelen, leningen en regelingen die verbonden zijn aan het kopen en gebruiken van zonnepanelen. 

0% btw op zonnepanelen

Sinds 2023 betaal je 0% btw over zonnepanelen. Voordat deze regeling er was, betaalde je nog 21% btw en kon je dat later terugvragen. Nu is de btw 0% geworden. Je hoeft het dus in eerste instantie niet te betalen en later niet terug te vragen. 

SNN-subsidie voor waardevermeerdering

Woon je in aardbevingsgebied en heb je erkende bevingsschade van minimaal € 1.000? Dan kun je nog tot 1 februari 2024 de subsidie waardevermeerdering van SNN aanvragen. Die kan oplopen tot € 4.000. De subsidie is bedoeld voor waardevermeerdering, dus je kunt er ook zonnepanelen van aanschaffen en laten installeren. 

Voorwaarden voor de subsidie waardevermeerdering

Om de subsidie voor waardevermeerdering aan te vragen heb je een bewijsstuk van je bevingsschade nodig. Bijvoorbeeld een schaderapport. Daarnaast moet je een offerte of factuur van de werkzaamheden laten zien. Op de website van SNN vind je meer informatie en kun je de subsidie aanvragen. 

SNN-subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen € 7.000, € 10.000 of € 17.000

Woon je in het aardbevingsgebied? Dan kun je mogelijk een Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen krijgen. Het bedrag dat je kan krijgen, hangt af van waar je precies woont en of je onder het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen valt. Het kan € 7.000, € 10.000 of € 17.000 zijn. Op de website van SNN vind je de precieze voorwaarden. 

 

De subsidies zijn bedoeld om je huis te verduurzamen. Je kunt er dus ook zonnepanelen mee aanschaffen en laten installeren. De subsidie van € 7.000 en € 17.000 kun je aanvragen tot en met 31 mei 2026, de subsidie van € 10.000 kun je aanvragen tot en met 31 december 2025. 

 

Salderingsregeling

De salderingsregeling is misschien geen subsidie, maar wél een regeling waarmee je je financiële voordeel kunt doen. Je zonnepanelen wekken stroom op die je niet altijd meteen kan gebruiken. Wat je te veel produceert, kun je terugleveren aan het net. Je mag het dan wegstrepen tegen de energie van het net die je gebruikt op een ander moment, bijvoorbeeld als de zon even niet schijnt. Dat is de salderingsregeling.

De toekomst van de salderingsregeling

De salderingsregeling zoals die nu is, geldt tot 1 januari 2025. Het doel is om vanaf dan de salderingsregeling af te bouwen tot 2031. Ieder jaar kun je steeds iets minder salderen, tot 0% in 2031. Dit is nog een wetsvoorstel en het ligt dus nog niet vast. 

Energiebespaarlening

Via het Nationaal Warmtefonds kun je de Energiebespaarlening aanvragen. Dat is een lening waarmee je je de aanschaf en installatie van je zonnepanelen kunt bekostigen. De energiebespaarlening is een lening met gunstige voorwaarden:

  • 0% rente als je verzamelinkomen lager is dan € 60.000, lage rente als je verzamelinkomen hoger is
  • Geen afsluitkosten en boetevrij aflossen 
  • Geen leeftijdsgrens

Subsidie voor energiecoöperaties

Geen eigen dak, maar wil je wel graag zonne-energie? Dan kun je je aansluiten bij een energiecoöperatie. Daarmee kun je – samen met andere mensen – zonnepanelen laten plaatsen op een gebouw in de buurt. 

 

En het mooie is: als energiecoöperatie kun je subsidie krijgen om de zonnepanelen te laten plaatsen. Dat is de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Het gebouw waar de zonnepanelen op liggen, moet dan in je eigen leefomgeving staan. Ook VvE’s kunnen de SCE krijgen. 

Geen ISDE meer vanaf 2024

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je gebruiken om je woning te verduurzamen. Tot en met 2023 kon je de ISDE gebruiken voor zonnepanelen, maar vanaf 2024 kan dat helaas niet meer. De ISDE kun je nog wel aanvragen voor andere energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp of het isoleren van je huis. 

Welke subsidies kan ik gebruiken als woningeigenaar?

Zoals je ziet zijn er genoeg regelingen die je kan aanvragen als je zonnepanelen op je dak wil. Toch zitten er ook aan iedere regeling voorwaarden verbonden. Niet iedereen kan elke subsidie aanvragen: het is vaak afhankelijk van waar je woont en wat je verdient. Check dat dus altijd goed voordat je subsidies of iets anders aanvraagt. 

Subsidies voor zakelijke gebruikers

Ondernemer? Ook dan kun je volledig op zonne-energie gaan draaien mét subsidie. Speciaal voor bedrijven en ondernemers zijn er namelijk subsidies en regelingen om je tegemoet te komen. 

SDE++ subsidie

De regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een regeling om het opwekken van hernieuwbare energie te stimuleren. Is jouw bedrijf actief in de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw of gebouwde omgeving? Dan kun je de SDE++ subsidie krijgen. Je kunt de subsidie dan gebruiken om installaties te bouwen die minder CO₂ uitstoten of installaties die CO₂ afvangen. Op de website van RVO vind je meer over de SDE++ subsidie.  

MIA, BOSA, VAMIL en KIA 

Naast de SDE++ zijn er nog veel kleinere regelingen die je als ondernemer kunt gebruiken. Bijvoorbeeld SEEH voor VvE’s, DEI+ voor ondernemers die pilots of demonstraties ontwikkelen, HER+ voor ondernemers die vernieuwen, EIA voor ondernemers die investeren in duurzaamheid en MIA voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken. 

Salderingsregeling

Net als particulieren met zonnepanelen, kun je ook als bedrijf of ondernemer gebruik maken van de salderingsregeling. Tenminste, als je kleinverbruiker bent (dat ben je als je een aansluiting hebt die niet groter is dan 3 x 80A). Met de salderingsregeling kun je energie terugleveren aan het net. Je kunt daar dan een deel van wegstrepen tegen je eigen gebruik.  

Geen ISDE meer voor zakelijke gebruikers vanaf 2024

Ook dit is hetzelfde als bij particuliere zonnepanelen: de ISDE-subsidie kun je vanaf 2024 niet meer gebruiken voor zonnepanelen. Je kunt ‘m nog wel gebruiken om andere energiebesparende maatregelen in je bedrijf te treffen. Bijvoorbeeld een kleine windturbine, isolatie of een warmtepomp. 

Welke subsidies kan ik krijgen als zakelijke gebruiker?

Zoals je ziet zijn er als ondernemer genoeg opties om subsidies te krijgen voor je zonnepanelen. Sommige zijn wel erg specifiek – daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in welke subsidie bij jouw bedrijf past. Op de site van RVO vind je welke subsidies er allemaal zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Je kan ze daar ook aanvragen.  

 

Subsidies voor zonnepanelen in jouw gemeente

De landelijke subsidies voor zonnepanelen worden steeds meer afgebouwd. Maar in sommige gemeenten kun je nog wel subsidie krijgen voor je zonnepanelen. Onze tip: check vóórdat je zonnepanelen koopt even goed bij je eigen gemeente of je nog subsidie kan krijgen. En maak natuurlijk slim gebruik van alle regelingen hierboven. 

 

Heb je vragen over subsidies? Bel ons, we helpen je graag.