3 dingen waar je op moet letten

Zit je erover na te denken om zonnepanelen op je platte dak te plaatsen? Heel goed idee, want dat heeft veel voordelen. Zo zit je met een plat dak niet vast aan richtingen en hellingshoeken. Maar er zijn ook wel wat dingen waar je op moet letten bij zonnepanelen op een plat dak. Zoals:

  • de beschikbare ruimte en hellingshoek 
  • de richting
  • het montagemateriaal en ballast

De beschikbare ruimte en hellingshoek

Als je zonnepanelen op een plat dak plaatst, staan die altijd in een hoek naar de zon om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. Hoe groot je die hoek maakt, kun je zelf bepalen bij een plat dak.

De ideale hellingshoek

De hoek heeft ook invloed op hoeveel panelen er op het dak passen. Om het meeste rendement te halen, moet je zonnepaneel in een hoek van 35 graden staan. Maar als je een hoek van 35 graden neemt, valt er ook een flinke schaduw achter het paneel. Daar kan dan geen zonlicht op vallen. Dat betekent dat de volgende rij zonnepanelen daarachter moet liggen. Bij het bepalen van de hoek van je zonnepanelen moet je dus goed rekening houden met de ruimte die je hebt en de hoek waarin je ze legt. 

De richting van je zonnepanelen

Een groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat je zelf de richting kunt bepalen. Je zit namelijk niet vast aan de hoek van je dak. 

Zuid of oost-west?

Zonnepanelen op het zuiden hebben het hoogste rendement. Maar je krijgt van die zonnepanelen vooral veel zonne-energie in de middag. En die kun je niet altijd meteen gebruiken, waardoor je het teruglevert. 

Omdat de salderingsregeling de komende jaren afgebouwd wordt en je steeds minder krijgt voor wat je teruglevert, kiezen steeds meer mensen voor een oost-westplaatsing. Zonnepanelen op het oosten en het westen leveren namelijk ook in de ochtend en avond stroom op. Zo krijg je de energie meer verspreid over de dag en kun je het meteen gebruiken. 

Landscape of portrait?

Naast de richting, moet je ook bepalen of je je zonnepanelen in landscape – liggend – of portrait – staand – op je platte dak wil hebben. In de meeste gevallen adviseren we je om ze landscape te plaatsen. Ze liggen dan meestal stabieler op je dak en vangen minder wind. En je wil natuurlijk dat ze goed blijven liggen. 

Montagemateriaal voor een plat dak 

Om je zonnepanelen goed vast te zetten op je platte dak, heb je het juiste montagemateriaal nodig. Eerst moeten de panelen stevig op je dak liggen. Wij werken met frames waar je de zonnepanelen in kunt klikken

Ballast

De panelen liggen in een hoek op je dak, waardoor de wind er makkelijk onderdoor kan komen. Het is daarom belangrijk om genoeg ballast op het frame te hebben. Je verzwaart zo het frame zodat het geen centimeter verschuift. Hoeveel ballast precies nodig is, hangt ook af van hoe hoog je dak is en hoe de wind erop staat. En het is belangrijk om rekening te houden met hoeveel je dak aankan. 

Kabels

Liggen ze eenmaal? Dan moeten je ze nog aansluiten. Met de bijgeleverde kabels verbindt je je zonnepanelen met je meterkast. Je kan de kabels op verschillende manieren wegleiden van het dak. Bijvoorbeeld buitenom of via een kabeldoorvoer.

Zonnepanelen op jouw platte dak

Je ziet het: voordat je het platte dak opklimt, zijn er wel wat dingen waar je goed over na moet denken. Want niet elk plat dak is natuurlijk hetzelfde. Benieuwd wat voor jouw dak de ideale opstelling is? Maak dan een afspraak. We maken graag een legplan voor je!