Met een zonnestraal kun je helaas niet je wasmachine laten draaien. Daarvoor moet de zonne-energie omgezet worden naar stroom die je ook echt kunt gebruiken: en dat doet een omvormer. Wat is een zonnepanelen omvormer, hoe werkt zo’n ding en welke soorten omvormers zijn er?
Wat doet een zonnepanelen omvormer?
Een omvormer doet wat z’n naam al zegt: omvormen. De zonne-energie die je panelen binnenhalen, zet de omvormer om in bruikbare stroom. De zonnepanelen produceren zogenaamde gelijkstroom. En dat kan je voor (de meeste) huishoudelijke apparaten niet direct gebruiken. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. En dat kun je wél gebruiken in huis.
Van zonnestraal naar een draaiende wasmachine
Je zonnepanelen + omvormer zijn aangesloten op het lichtnet. Daarvoor moet de stroom die hij produceert 230 volt zijn. En daar zorgt de omvormer voor. Zo komt de stroom die je opwekt met je zonnepanelen uit het stopcontact. Wek je meer stroom op dan je gebruikt? Dan is de wisselstroom ook geschikt om terug te leveren aan het net.
Welke soorten omvormers zijn er?
De meest gebruikte omvormers zijn centrale omvormers. Die werken precies zoals je verwacht dat ze werken: aan de ene kant zijn ze aangesloten aan de zonnepanelen, aan de andere kant aan de meterkast. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook:
- micro-omvormers – omvormers die direct onder elk afzonderlijk paneel zitten
- string-omvormers – een omvormer waarbij de panelen in serie aangesloten zijn
Welke zonnepanelen omvormer past bij jou?
Welke omvormer het best bij jou past, hangt af van de opbrengst die je verwacht. Omvormers hebben een bepaald bereik waarbinnen ze het best functioneren. Micro-omvormers kunnen handig zijn als er regelmatig schaduw op delen van je dak komt. De micro-omvormers zorgen er namelijk voor dat je panelen onafhankelijk van elkaar werken. Een string-omvormer is juist handig als alle zonnepanelen op dezelfde manier op je dak liggen en er geen schaduw is.
Standaard leveren wij een centrale omvormer. Wil je liever een van de andere omvormers? We denken graag met je mee en kunnen ze natuurlijk ook voor je bestellen.
Je omvormer in de gaten houden met een app
Technische hoogstandjes zijn het inmiddels, die omvormers. Veel omvormers hebben namelijk een bijbehorende app. Daarin kun je op elk moment van de dag checken hoeveel zonne-energie er binnenkomt via welk zonnepaneel. Leuk om te weten, maar ook handig: wekken je zonnepanelen minder op dan verwacht, dan kun je meteen actie ondernemen.
Wat is de beste plek in huis voor de omvormer?
Vroeger zoemden en suisden omvormers als ze aanstonden, dus toen wilde je ‘m liever niet naast je bed hangen. Dat adviseren we nog steeds niet trouwens. Maar omvormers zijn tegenwoordig een stuk stiller. Er zit alleen een ventilator in die de omvormer koelt en die nog wel geluid maakt. Daarom adviseren we vaak om de omvormer op zolder of in de garage of schuur te plaatsen.
En verder?
Zonder een mooi setje zonnepanelen heb je natuurlijk niks aan je omvormer. Meer weten over hoe je de juist combi maakt? Je leest er alles over in onze uitgebreide gids: Zonnepanelen kopen: zo werkt het en dit moet je weten.